Romská kuchyně
Na Moravě mají frgále, v Podkrkonoší kyselo a Romové jsou pyšní na svoje goja, holubki nebo bandurki. Jde o tradiční romská jídla, která původně, stejně jako Romové, pocházejí z Indie.
Pro romskou kuchyni je typické koření, česnek a jednoduchost. „Romská kuchyně je historicky podobná té indické s tím rozdílem, že byla kvůli nemajetnosti Romů velice skromná...“ začíná své vyprávění o romské kuchyni Nataša Tonková, která pracuje v libereckém komunitním centru Kontakt jako specialistka na romskou mládež.
Z čeho tedy nejčastěji Romové vařívali a vaří dodnes? „V jídelníčku se objevovaly hlavně brambory, zelí a kukuřice. V neděli se dělávaly k obědu halušky, které se jedly s tvarohem, omastkem nebo s cibulí. Bylo to syté jídlo a proto se v neděli ani nesnídalo, ani nevečeřelo.
Podle tradice by měla mít hospodyně při vaření dobrou náladu, aby se pak příjemně cítili i ti, kteří její jídlo jedli. Také by měla mít při vaření na hlavě šátek, protože vlas v jídle je pro romskou hospodyni velká ostuda.
Nejznámějším romským jídlem je goja – jde o vypraná vepřová střeva, která se plní bramborákovým těstem. Následuje řada dalších jídel – moučné placky marikle, brambory s haluškami, romsky bandurki haluškenca, sladké bobalky nebo holubki – plněné zelné listy.
Pokud vás tradiční romské recepty zaujaly, neváhejte je vyzkoušet - najdete je v hojném počtu na internetu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.