27. srpen: Havel na Ještědu a stvořitel Beatles

27. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 27. srpna, svátek má Otakar. Tentokrát se přeneseme o 50 let zpátky, tedy do roku 1968. Naše cesta nás zavede na Ještěd. Tehdy tam ale ještě legendární vysílač nestál.

Když původní chata vyhořela, bylo nutné postavit vedle horní stanice lanovky provizorní vysílací stanici. Právě z té vysílalo ve dnech 25. – 27. srpna 1968 „Svobodné studio Sever“ provozované dvěma techniky a rozhlasovým redaktorem Miroslavem Hladíkem, kteří používali vybavení Libereckých výstavních trhů.

27. srpna v něm živě vystoupil herec Jan Tříska a pozdější prezident Václav Havel. Tuto událost dnes připomíná pamětní tabulka na posledním ze zbytku základů bývalé vysílací stanice. Někdy se na ní podívejte.

The Beatles asi znáte. Jenže nebýt mladého prodavače desek, možná by o nejslavnější kapele všech dob nikdo neslyšel. Brian Epstein vlastnil obchod s deskami a přispíval pravidelně do hudebních časopisů. V prosinci 1961 se šel podívat na koncert do klubu Cavern… a bylo rozhodnuto – stal se manažerem Beatles.

Převlékl je do obleků, upravil účesy a beatlemánie mohla odstartovat. Brian u ní ale dlouho nepobyl. Zemřel 27. srpna 1967, prý na předávkování barbituráty. Bylo mu jen 32 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio