27. červen: ostudná poprava a zpěvačka od pánaboha

27. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 27. června. Dobře sledujte počasí, protože pranostika říká, že: „Jaké počasí na svatého Ladislava, takové jest po sedm neděl“. To nám to léto bude vypadat.

Dnes začnu jedním smutným, až ostudným výročím. 27. června 1950 se odehrála poprava odsouzených v nechvalně známém procesu s Miladou Horákovou a její skupinou.

Ač se všichni odsouzení odvolali, rozsudek byl potvrzen a neuspěla ani žádost o milost, kterou podali odsouzení k trestu smrti prezidentu Gottwaldovi. Přestože světová veřejnost včetně známých a umělců protestovala, Gottwald milost neudělil. Nechal tak popravit i ženu, matku šestnáctileté dcery. Zlá a ošklivá doba, na kterou bychom nikdy neměli zapomenout.

Pojďme si raději vzpomenout na paní, která celý život rozdávala radost krásnou písničkou. A nejen písničkou. Já jsem jednou od Jarmily Šulákové dostal i slivovičku.

Narodila se v roce 1929 ve Vsetíně, a ačkoliv účinkovala v BROLNU, celý život se živila jako prodavačka desek v Supraphonu, a to i když už byla národní umělkyní. Tahle skromná paní nás opustila vloni v úctyhodném věku 89. let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio