26. srpen: smrt slepého krále a Nick Carter ze Slovenska

26. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 26. srpna, svátek slaví Luděk. Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal. Kdopak že podle legendy tohle zvolal?

Ano, správná odpověď je Jan Lucemburský. Asi jeden z nejvýznamnějších českých králů to doma, jak už to tak bývá, neměl moc jednoduché. S manželkou Eliškou si moc nerozuměl a česká šlechta mu taky dost lezla na nervy. Proto se víc zabýval turnaji, bitvami a jinými záležitostmi.

Postupně v bojích přišel o obě oči a už jako zcela slepý dobojoval svou poslední bitvu u Kresčaku. Bylo to 26. srpna 1346.

Dnes si také připomeneme vynikajícího slovenského herce. Michal Dočolomanský měl vztah i k severním Čechám. Učil se totiž v Kadani na automechanika, ale nakonec zvítězily múzy. A já jsem rád.

Filmy jako „Adéla ještě nevečeřela“, nebo „Tajemný hrad v Karpatech“ by bez něj jaksi nefungovaly. Michal žil aktivním životem, měl rád gymnastiku, ale třeba i bezmotorové létání. Jenže dlouhý život mu dopřán nebyl. Zemřel před 10 lety, v 66 letech, na karcinom plic. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio