25. srpen: blesk do auta neuhodí a „zatloukat, zatloukat, zatloukat“

25. srpen 2018
Stalo se dnes

Dneska je sobota 25. srpna, svátek má Radim. Máme tu opět víkend, vlastně předposlední prázdninový, tak si ho užívejme. Máte doma něco s elektromotorem?

Vsadil bych se, že ano. Minimálně vysavač určitě. Nevím, nevím, zda by tomu tak bylo bez pana Faradaye, který se narodil 25. srpna 1867.

U počátku většiny přístrojů, které používáme v domácnosti, stál vlastně kovářský synek – Michael Faraday. Chlapec s nevalným vzděláním, který se ke kovařině nehodil, a tak ho tatík dal do učení k firmě, která prodávala a opravovala knihy.

Zajímala ho ale spíš elektřina a my jsme rádi. Jinak bychom elektromotor asi neměli. A myslím, že každému něco říká pojem „Faradayova klec“. Díky němu si můžeme být jisti, že do nás v autě neuhodí blesk.

Vzpomínáte si na pana doktora, který v manželství radil ono slavné zatloukat, zatloukat a zase zatloukat?  Pan doktor Plzák byl ale taky spoluzakladatelem telefonické Linky důvěry, fungující od roku 1964 jako první ve východním bloku.

Stejně tak zakladatelem samostatného vědního oboru věnujícího se manželství. A právě v tomhle oboru nám často nesmírně vtipně promlouval z rádia, či televize. Dneska by mu bylo 93 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.