21. ledna: den semaforu a plešatý detektiv

21. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 21. ledna, svátek má Běla. Spousta z vás asi při všedním dnu asi zasedne za volanty svých plecháčů a vydá se na cesty. Skoro jistě potkáte i nějaký ten semafor.

Má zajímavou historii. Původně vůbec nebyl určen na silnice, semafor je totiž vynálezem železničním. Na křižovatce silniční se poprvé objevil v roce 1924 v Berlíně. Byla to osmimetrová skříň, kterou ručně přepínal strážník.

Podobně vypadaly semafory i u nás. Tedy až do 21. ledna 1930, kdy byla instalována první automatická světelná signalizace uprostřed Václavského náměstí na místě, kam ústí ulice Vodičkova a Jindřišská.

Máte rádi detektivní seriály? V dobách minulých bylo na obrazovkách zahraničních kousků k vidění jen poskrovnu. Mezi ty oblíbené patřil Kojak. Byl natáčen v letech 1973–1978. V pěti sériích dosáhl počtu 118 epizod.

Hlavní hrdinou je charismatický poručík Theo Kojak, ztvárněný Telly Savalasem. V českém dabingu jej namluvil Miroslav Moravec.

No, ta kombinace plešaté hlavy se znělým basem byla geniální. Mimochodem Telly vůbec nebyl plešatý od přírody, Kvůli jedné roli si oholil hlavu a své image už pak zůstal věrný. Dnes by mu bylo 97 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.