21. duben: bitva u Liberce a pěnice z Mostu

21. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 21. dubna, svátek má Alexandra. Startuje, jak to tak vypadá, nádherný víkend, užívejte si ho!

Připomeňme si dnes skvělou zpěvačku, která pochází od nás ze severu. Judita Čeřovská se totiž narodila 21. dubna 1929 v Mostě.

Maminka byla Němka, a tak si jistě dovedete představit, že to v poválečné době neměla malá Judita jednoduché. Babička jí vychovávala v Mostě, kde její nadání pro zpěv objevila paní učitelka ve sboru.

Se zpěvem na profesionální bázi začala docela pozdě, až když měla dvě malé děti, a možná právě pro to se z ní nijak velká hvězda u nás nestala. Ovšem o to víc si jí vážili v zahraničí. V Německu měla dokonce jednu dobu i svůj televizní pořad. Zemřela v roce 2001.

Na severu Čech ještě zůstaneme. Je vcelku jasné, že to naše pohraničí přímo svádělo k bitvám. Jedna se odehrála 21. dubna 1757 v podstatě přímo v Liberci. Prusové se tu střetli s Rakušany v rámci sedmileté války a hádejte, kdo dostal na frak.

Ano, Prusové zvítězili a pokračovali dál směrem ku Praze. Památkou na onu bitvu jsou hroby neznámých vojáků na úbočí Ještědu a taky název ulice Na bojišti. Přesně tam se střet odehrál. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.