16. prosinec: Svobodná Evropa a fousáč z Abby

16. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 16. prosince, svátek má Albína. Je třetí adventní neděle a budou se dít věci. Tak hlavně, na třetí adventní neděli zapalujeme růžovou svíci, tzv. pastýřskou, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz.

Vánoční atmosféru umocní podívaná, která nás čeká na obloze – v neděli 16. prosince velmi blízko Země proletí kometa Wirtanen a z nebe se budou snášet stovky meteorů z roje Gemini. Takže spatříme něco, co možná bude vypadat jako betlémská hvězda. Snad bude jasno.

Přidám i jedno zajímavé rozhlasové výročí: 16. prosince 1988 v 16:00 hodin bylo československým komunistickým režimem ukončeno rušení rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Od tohoto dne bylo vysílání RFE možno nerušeně poslouchat na celém území Československa.

Československo bylo přitom, poté, co vysílání přestal rušit 30. listopadu 1988 Sovětský svaz, z evropských komunistických států předposlední, které rušení zastavilo. Poslední Bulharsko tak učinilo o 14 dní později.

A nevynecháme ani narozeniny. Dnes je slaví ten fousatý, co sedával za pianem ve skupině ABBA. Bennymu Andersonovi je 72 let. Gratulujeme! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.