15. leden: Palachův týden a pan herec

15. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je úterý 15. ledna, svátek má Alice. Řeknu vám, s tím počasím je to jako na houpačce. Chvíli kalamita sněhová, chvíli déšť.

Tak zkusíme pranostiku, ta nám dává taky hned dvě možnosti: „Na den svatého Pavla poustevníka pěkný den – dobrý rok; větrný den – mokrý rok.“ Dnes to vypadá spíš na ten větrný.

Nedá mi to a dnes si vzpomenu na rok 1989. Pamatuju si to velmi dobře. 15. ledna před 30 lety byla neděle a lidi v Praze se rozhodli na Václavském náměstí uctít památku Jana Palacha. Jenže pak přišly na řadu obušky, milice i vodní děla.

Takhle odstartoval „Palachův týden“, tedy událost, o které se mimo Prahu ani nesmělo mluvit. Jedna naše paní učitelka nás varovala slovy: „Ani tam nechoďte, stejně vás zlejou.“ Geniální shrnutí.

Přidám také vzpomínku na jednoho z největších českých herců. On Josef Kemr ani herec být neměl, vystudoval obchodní školu. Jenže pak se dostal do komparsu Polské krve, přišly role v prvních rozhlasových hrách a odtud už jeho cesta vedla až k národnímu. Josef Kemr odešel před 24 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.