15. březen: březnová okupace a nech brouka žít

15. březen 2019
Stalo se dnes

Nerad vám připomínám smutné věci, ono je jich kolem nás i tak dost. Ale dnes musím udělat výjimku. 15. březen je totiž doslova černým dnem naší historie. 

V roce 1939 totiž náš už tak okleštěný stát přestal existovat. Okupovala nás německá armáda. Tady na severu Čech se vlastně tolik nezměnilo.

Sudety už byly dávno pod německou správou a byly jen použity jako výchozí stanice pro nacistické vojáky. Není se čemu divit, že z této strany nepřišel žádný odpor.

Ještě jedna severočeská zajímavost z toho dne. Adolf Hitler se chystal triumfálně vjet na Pražský hrad. Cestoval vlakem. A zkuste si tipnout z jakého nádraží.

Pokud hádáte Českou Lípu, nemýlíte se. Byl tam už od 6 hodin ráno.

Raději popřejme k narozeninám. Dnes je slaví Juraj Kukura. Vynikající slovenský herec nás u nás ve filmech okouzloval jen do poloviny 80. let.

Pak emigroval do Německa a jako jeden z mála se tam dokázal prosadit ve svém původním oboru. Takže jste ho mohli vidět třeba i v populárních detektivkách Místo činu. Dnes je mu 72 let. Gratulujeme.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.