14. leden: vepřo-knedlo-zelo a Uriel Kratochvílová

14. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 14. ledna, svátek má Radovan. Odstartoval nový týden, snad bude podařený. Já dnes trochu to naše kalendárium zneužiju k soukromým účelům. On má totiž narozeniny můj tatínek. Takže přeju vše nej, a snad se to obejde bez pokuty.

My Češi jsme národ veselý, vtipný až sarkastický. A humor se u nás nevyhýbá ani ryze vědním oborům. Například astronomii.

No řekněte, který z národů by dokázal pojmenovat vesmírný útvar „Vepřoknedlozelo“? Snad opravdu jen my. Stalo se tak 14. ledna 2000 na hvězdárně Kleť.

Přesný název je 350509 Vepřoknedlozelo a objevil ji český astronom Miloš Tichý. Hodně štěstí k dalším objevům a příště klidně svíčkovou.

Ještě jedno přání k narozeninám. Dneska je 66 let zpěvačce, kterou opravdu nikde nepřehlédnete. Jana Kratochvílová byla opravdu hlasovým zjevením na jinak v té době dost sterilní české popové scéně.

Později tak trochu nedobrovolně emigrovala do Anglie, no a teď se občas do Čech s kapelou vrací. Ovšem už pod pseudonymem Uriel a v udivujících módních kreacích k tomu. Dnes je jí 66 let. Gratulujeme.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.