14. březen: Slovenský stát a král lidovek

14. březen 2019
Stalo se dnes

Letošek je kromě jiného i ve znamení vzpomínek na smutnou dobu před 80 lety. Na dobu okupace. O té si víc povíme zítra.

Ale už den před tím, než německé jednotky vjely do Čech, se Slováci rozhodli vyhlásit samostatnost a vznikl tak Slovenský stát. Psal se 14. březen 1939.

Slovenská vláda se okamžitě postavila na stranu OSY a stala se tak Hitlerovým spojencem. Smutnou kapitolou historie je i účast zhruba 50 000 slovenských vojáků při německé agresi proti tehdejšímu Sovětskému svazu.

Události druhé světové války pamatuje i dnešní oslavenec. Právem se mu říká král lidové písničky. Jožka Černý zpíval od malička. Už jako čtyřletý klučina vítal svým zpěvem prezidenta Beneše v Hodoníně.

Od té doby zpíval prezidentům vlastně všem. Kromě zpívání si rád zahraje i fotbal. A pozor, nesmím zapomenout na jednu rozhlasovou cenu. Už v roce 1985 získal Zlatý mikrofon Československého rozhlasu. Vše nejlepší k dnešním 77 narozeninám.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.