13. srpen: den pro leváky a pan Kolej Yesterday

13. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 13. srpna a svátek má Alena. Máte pocit, že je dneska všechno tak nějak na levačku? Asi je to prot, že dnes mají leváci svůj světový den.

Proč taky ne, v historii to vůbec neměli jednoduché. A tak je tomu dodnes, spousta naprosto běžných, každodenních přístrojů a pomůcek je navržených hlavně pro praváky.

No schválně, zkuste si třeba levou rukou otevřít konzervu! V Číně bylo používání levé ruky považováno za zločin, ve středověku byly ženy levačky označované za čarodějnice a některé skončily na hranicích jen proto, že jim šla práce líp od levé ruky.

Staří Římané přivazovali mladíkům legionářům levou ruku pevně k tělu, aby se učili bojovat jen pravou. Konec konců mít levou ruku za zády musely děti ve škole ještě nedávno i u nás.

I dnes popřejeme k narozeninám. Slaví je výborný zpěvák, ale taky moderátor a politik Michal Prokop. Jeho kapela Framus 5 to v 70. letech neměla kvůli politické situaci moc lehké, ale když už potom něco chlapci natočili, stálo to za to.

Album Kolej Yesterday je takový zlatý fond českého bigbítu. Všechno nejlepší k 72. narozeninám. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio