13 let za střelbu v teplickém kasinu

8. duben 2003
Zprávy

Národnostní spory mezi občany bývalé Jugoslávie byly pravděpodobně příčinou pokusu vraždy. Úhrnný trest 13 let ve věznici s ostrahou dnes uložil Krajský soud v Ústí nad Labem osmačtyřicetiletému kosovskému Albánci z Teplicka. Ziajdin Isma podle obžaloby v teplickém kasinu Pharaon zastřelil nelegálně drženou pistolí jednoho z hostů a postřelil spolumajitele podniku.

Stalo se tak po potyčce, kterou vyvolal jiný Albánec. Isma, který do baru kasina přišel zhruba o dvě hodiny později a podle svědků už se zbraní v ruce, se do sporu zapojil. Z bezprostřední blízkosti střelil do hrudníku Tomislava Koiče, který se mu spolu s přítelem snažil ve střelbě zabránit. Isma ještě těžce zranil spolumajitele kasina střelou do břicha. Ten svému zranění nepodlehl jen díky včasné lékařské pomoci. Třináctiletý trest dostal Isma za nedovolené držení zbraně a pokus vraždy. Obžalovaný se proti rozsudku odvolal.

Obžalovanému Ismovi přitížilo, že během vyšetřování a přípravného řízení několikrát změnil výpověď. Jeho obhájkyně poukazovala na fakt, že v roztržce, kterou podle svědků obhajoby vyprovokoval spolumajitel kasina tím, že Albánce hrubě urážel a jednoho z nich fyzicky napadl, se obžalovaný jen bránil a k výstřelům došlo náhodou při potyčce. Navíc se nenašla druhá zbraň, kterou byl obžalovaný postřelen. Navrhla sproštění ve věci obžaloby pokusu vraždy. Připustila nelegální držení zbraně a v krajním případě ublížení na zdraví. Svědci, mezi kterými byli i zaměstnanci kasina, a také výsledky odborných expertiz toto ale vyloučili. Isma podle nich přišel do kasina už ozbrojen a byl si vědom, že svým jednáním může způsobit smrt. Státní zástupkyně zpochybnila výpovědi svědků obhajoby jako účelové a nevěrohodné.

autor: vma
Spustit audio