12. květen: Pražské jaro a dáma s lampou

12. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 12. května, a začínají „mraziví muži“ – konkrétně Pankrác. Letos to vypadá, že nám mrazem úrodu nespálí.

V kalendáři taky najdete mezinárodní den sester. Mám na mysli ty zdravotní a ty si náš vděk zaslouží. Za to, že je máme, vlastně vděčíme vzdělané paní z bohaté rodiny Florence Nightingalové, neboli také dámě s lampou. Její světýlko totiž dávalo naději v Krymské válce.

Jen si milé posluchačky představte, že se zítra seberete, pojedete do Turecka, kde zuří válka a budete tam nějaký pátek ošetřovat raněné, psát za ně dopisy domů a podobně. K nevíře, viďte. A přesně tohle paní Florence provedla. Od té doby je povolání zdravotní sestry opravdu posláním a nekouká se na něj skrz prsty. Paní Nightingalová se narodila 12. května 1820.

Hádejte, jaký hudební festival začíná právě tohle hudbou. No ano, Pražské jaro. Už od roku 1946, v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany, se do Prahy sjíždějí vynikající hudebníci z celého světa. A začíná se jak jinak, než Mou vlastí. Pro každého milovníka vážné hudby je to svátek, který trvá až do 4. června. Užijte si ho. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.