10. březen: poslední kovboj a kytarista od „Goťáka“

10. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 10 března, svátek má Viktorie. Podle teplot to vypadá, že už se nám plnou silou hlásí jaro. Pranostika říká: „Mrzne-li v den Čtyřiceti mučedníků, mrzne potom ještě 40 dní“.

Jak to tedy vypadá, s mrazy jsme pro letošek skončili. Dnes v kalendáři najdeme dva pány, bez kterých by náš vysílací playlist byl o hodně písniček chudší.

10. března 1995 nás opustil „Poslední kovboj“. Taková vlastně byla přezdívka skvělého zpěváka Michala Tučného. Ačkoli rodilý Pražák, nechal hodně silnou stopu i tady u nás na severu. Patřil k jedné z nejsilnějších sestav oblíbených Fešáků.

Málo se ví, že kromě zpěvu solidně ovládal klavír, bicí a kytaru. Jenže měl i své slabší stránky. Rád hodně jedl, a také pil – a ne vždy nealko. Možná i proto zemřel docela mladý. V 48 letech podlehl rakovině jater.

Ještě jednoho muzikanta vám dnes připomenu – Ladislav Štaidl totiž dnes slaví 73 narozeniny. Když si tohohle vždy elegantního kytaristu vybavíte v orchestru Karla Gotta, jen těžko byste řekli, že začínal jako pravý rock and rollový rebel. Totiž společně s Miki Volkem, nebo Mirkem Berkou ve skupině Crazy Boys. A věřte, že na tu dobu, na rok 1962, to byl pořádný odvaz. Od roku 1992 už kytara v jeho rukou nezní. Věnuje se, a to dost úspěšně, podnikání a na showbyznys jaksi zanevřel. Tak vše nejlepší přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio