1. červenec: tramvaje v Ústí a král Miroslav

1. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 1. července. První prázdninová neděle je v plném proudu, počasí ryze letní a my se v kalendáriu projedeme tramvají po Ústí nad Labem. To ale musíme do historie, dnes už byste v Ústí o tramvaj totiž nezavadili.

Právě 1. července roku 1899 odstartovala v dnešní metropoli severu pravidelná doprava. V roce 1898 uzavřelo město smlouvu o provozování tramvajové sítě se společností AEG, se kterou založilo společný podnik určený k tomuto účelu.

Zanedlouho začaly stavební práce a první zkušební jízda ústeckých tramvají se konala 1. 6. 1899. Pravidelný provoz pak byl zahájen 1. července téhož roku na dvou tratích.

První vedla z Předlic přes střed města do Krásného Března, druhá linka začínala u divadla a končila u Klíšského potoka. Oba úseky dohromady měřily přibližně 7,5 kilometru. Vozovna byla situována na dnešním Špitálském náměstí… Kdeže loňské sněhy jsou!

Dnes si také připomeneme prvního pořádného českého pohádkového krále. Ano Miroslav. Hrál ho Vladimír Ráž a právě tahle role ho spolehlivě posílá na naše televizní obrazovky minimálně dvakrát ročně v Pyšné princezně. Dnes by mu bylo 95 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio