Znáte jedlé chryzantémy? Mohou být nejen ozdobou zahrady, ale i lahůdkou na talíři

Chryzantémy zdobí zahrádky stovky let. Jsou žluté, žlutobílé, plnokvěté. V přírodě můžete vidět i plané chryzantémy. My vám teď ale představíme chryzantémy jedlé.

Tzv. „jedlá chryzantéma“ má i další názvy – zeleň věncová, kopretina věncová, pinardie nebo shungiku.

Jako zelenina u nás moc známá není, v asijské kuchyni je ale už dávno doma. Je v ní spousta silic i minerálů, vitamin C a provitamin A.

V kuchyni využijete mladé listy, výhonky i květy. Mladé listy a stonky se hodí do salátů, třeba spolu s naklíčenými fazolkami nebo s klíčky mungo.

Chryzantéma lehce osmažená s česnekem a chilli se hodí k rýži. Květy můžete dozdobit pokrmy.

Čaj z květů chryzantémy pomůže při bolestech hlavy nebo při nachlazení. Dokonce posiluje zrak. Jestli jste zvědaví na chuť kopretiny věncové, tedy jedlé chryzantémy, vypěstujte si ji ze semínek.

Spustit audio

Související