Znáte jedlé chryzantémy? Mohou být nejen ozdobou zahrady, ale i lahůdkou na talíři
Chryzantémy zdobí zahrádky stovky let. Jsou žluté, žlutobílé, plnokvěté. V přírodě můžete vidět i plané chryzantémy. My vám teď ale představíme chryzantémy jedlé.
Tzv. „jedlá chryzantéma“ má i další názvy – zeleň věncová, kopretina věncová, pinardie nebo shungiku.
Jako zelenina u nás moc známá není, v asijské kuchyni je ale už dávno doma. Je v ní spousta silic i minerálů, vitamin C a provitamin A.
V kuchyni využijete mladé listy, výhonky i květy. Mladé listy a stonky se hodí do salátů, třeba spolu s naklíčenými fazolkami nebo s klíčky mungo.
Chryzantéma lehce osmažená s česnekem a chilli se hodí k rýži. Květy můžete dozdobit pokrmy.
Čaj z květů chryzantémy pomůže při bolestech hlavy nebo při nachlazení. Dokonce posiluje zrak. Jestli jste zvědaví na chuť kopretiny věncové, tedy jedlé chryzantémy, vypěstujte si ji ze semínek.
Související
-
Popenec se hodí pro každodenní detox. Navíc má v sobě spoustu vitamínů
Popenec už rozkvetl v plné kráse, uvidíte ho na každém rohu. Nemusíte ale jen obdivovat jeho krásu, můžete ho využít i v kuchyni nebo jako léčivku.
-
Ptačinec žabinec není žádný plevel, ale zdroj vitamínů a léčivka
Někdo mu říká ptačinec, někdo žabinec a jiný zase ptačinec žabinec. Je to lahodná křupavá bylinka výborná do jarních salátů nebo polévek, chutí trochu připomínající špenát.
-
Jarní kopřivy mají největší sílu. Jsou plné vitamínů a čistí organismus
Někdo si řekne, kopřiva, takový plevel. Ze zahrádek ho nemilosrdně vystrnadí. My ale dnes upravené zahrádky opouštíme a míříme do lesa anebo i do parku – právě na kopřivy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.