Zlaté halušky

40 dkg polohrubé mouky, 10 dkg margarinu, 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 15 gramů kvasnic, čtvrt litru mléka, jeden sáček vanilkového cukru, sůl, 8 dkg mandlí, které posekáme a 3 lžíce rozinek, které také posekáme. Uděláme těsto z mouky, cukru, vanilkového cukru, 5 dkg margarinu, žloutku a trochu soli. Vypracujeme těsto, přidáme kvásek a uděláme hladké poddajné těsto. Necháme na teplém místě asi hodinu a půl vykynout. Po vykynutí těsto ještě jednou pořádně promícháme a na pomoučeném vále ho vyválíme do tloušťky asi jeden a půl centimetru. Pokrájíme ho na kousky o velikosti ořechu, každý kousek ponoříme do rozehřátého margarinu a poskládáme je vedle sebe do vymaštěné formy na nákyp. Děláme vrstvy, každou vrstvu posypeme moučkovým cukrem a sekanýma mandlema, můžeme přidat i rozinky a uděláme takové 3 vrstvy. Zvolna pečeme do zlatohněda.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.