Život literáta Hanse Natonka, pražského rodáka. Nacistický starosta Brna Oskar Judex

2. prosinec 2022

U příležitosti 130. výročí narození spisovatele a novináře Hanse Natonka se 22. listopadu v pražském Domě literatury konal večer věnovaný této osobnosti pražské německé literatury.

O životě a díle pražského rodáka referovala Steffi Böttger z Lipska, která se o Hanse Natonka zajímá a napsala o něm už tři knihy. Pozvali jsme ji k našemu mikrofonu.

Hans Natonek se narodil na Králosvkých Vinohradech, nedlouho po maturitě se přesunul nejprve do Halle pak do Lipska, kde vedl kulturní redakci místních novin a zároveň se věnoval literární tvorbě.

Po nástupu nacismu kvůli svému židovskému původu se z Německa vrátil do Prahy, po Mnichovu odjel do Spojených států. Knihy, které o něm Steffi Böttger napsala, zatím nevyšly v češtině.

Druhá část našeho pořadu patří osobnosti úplně jiného rázu, a sice protektorátnímu starostovi Brna, nacistovi Oskaru Judexovi – muži, který mimo jiné nechal hrad Špilberk zrekonstruovat pro potřeby wehrmachtu. Zemřel v roce 1953 ve věznici v Ilavě, kde si odpykával doživotní trest.

Na závěr prvního prosincového vydání si pustíme ukázku jednoho z německých dialektů z Ústecka.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio