Zelňačka po luhačovsku
Snad ten recept měl přijít na řadu dřív, bývá to dobrý „spravováček“ po silvestrovských oslavách, ale zahřeje a potěší i jindy v průběhu zimy…
Suroviny:
300 g kysaného zelí
3-5 brambor
1 klobáska
1 lžíce sádla
1 cibule
hrst sušených švestek
mletá paprika (podle chuti i špetka pálivé)
pepř
sůl
hladká mouka na zahuštění
3-4 lžíce kysané smetany
Postup:
1. Nakrájíme cibuli a zpěníme ji na rozehřátém sádle, pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásu – druh volíme podle chuti. Lze využít i zbytek uzeného masa případně i s vývarem z něj.
2. Oloupeme syrové brambory, nakrájíme na malé kostky a vhodíme na cibuli s klobásou, krátce orestujeme, poprášíme paprikou a trochou pepře a přidáme předem pokrájené zelí. Podle toho, jak je kyselé, můžeme ho předem i propláchnout na sítu. Zalijeme vodou nebo vývarem, podle chuti osolíme. Někdy se doporučuje vařit brambory zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají tužší.
3. Před koncem varu přihodíme sušené švestky, povaříme už jen krátce a na talíři pak si každý podle chuti přidá kysanou smetanu.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.