Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově se rozroste o další dvě nové haly

8. říjen 2024 15:21

Národní technické muzeum rozšíří železniční depozitář v Chomutově o dvě nové haly. Podle vedení muzea bude nutné postavit i více než dva kilometry nových kolejí. Práce vyjdou na více než 100 milionů korun.

Návštěvníci budou moci obdivovat další historické lokomotivy a vagony v nových halách za pět let.

Podle mluvčí Národního technického muzea Jany Dobisíkové teď projektanti pracují na přípravě dvou nových hal v jižní části muzea. Haly nebudou stejně velké, jedna bude o velikosti 25krát 70 metrů, druhá 25krát 150 metrů.

V první fázi budování přijde na řadu rozsáhlá úprava kolejišť – celkem se jedná o zhruba dva kilometry kolejí, včetně přípravy základů obou hal. Jejich stavba vyjde na 43 milionů korun a zmíněné změny v kolejišti na téměř 64 milionů korun.

Národní technické muzeum odkoupilo celý areál s halami depozitáře v Chomutově v roce 2012, od té doby se postupně snaží pracovat na jeho obnově. Podle Jany Dobisíkové se například podařilo dokončit generální opravy střechy jedné rotundy, tedy haly, ve které jsou umístěny historické lokomotivy a vagóny.

Také je hotová rekonstrukce střecha objektu montovny a skončila i generální rekonstrukce příjezdové koleje z nádraží v délce cca 450 metrů a připravený je i projekt na opravu střechy druhé rotundy.

Železniční depozitář je pro návštěníky otevřen až do konce října

Umístění sbírkových vozidel v celém depozitáři se průběžně mění v závislosti na pořádání výstav lokomotiv, jízdách nostalgických vlaků, opravách exponátů, apod.

V depozitáři jsou umístěná také vozidla, se kterými muzeum počítá v budovaném Muzeu železnice a elektrotechniky na Masarykově nádraží v Praze.

Zájemcům z řad veřejnosti je muzeum přístupné od roku 2017. Otevřeno je až do konce října, a to vždy od čtvrtka do neděle.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy