Na duchcovském zámku skončila rozsáhlá oprava bývalé konírny. Bude tam depozitář památkového ústavu

25. leden 2024 09:30

Do hospodářského křídla zámku Duchcov na Teplicku se stěhuje centrální depozitář Národního památkového ústavu. Oprava bývalé konírny a pokojů pro služebnictvo trvala téměř tři roky. Budovu vrátila do původní barokní podoby.

S kastelánem zámku Duchcov Bedřichem Hrabovským vstupujeme do opravené konírny. Dveře vpravo vedou do archivu národního památkového ústavu.

„V tuhle chvíli už je tady první várka mobiliáře. To, co tu teď konkrétně vidíte, je svoz ze Sázavského kláštera. Jde ale o mobiliář ze zámku Dobříš. Musíme tu udržovat správnou teplotu a vlhkost – nově je zde podlahové topení, které je naprosto optimální, a v případě, že by stoupla vlhkost, jsou tu automaticky nastavené odvlhčovače,“ popisuje kastelán.

V současnosti se v duchcovském zámku buduje archiv pro ekonomickou část územní památkové správy.

„Tady tedy nebude archiv historického mobiliáře, ale zálohy účetních dat. Nahoře pak byly místnůstky pro tehdejší správu zámku – kvelbíky pro služebnictvo,“ dodává kastelán Bedřich Hrabovský. Teď je z nich 13 komnat pro úschovu sbírky grafik. Je tu také konzervační a do budoucna konzervátorská dílna.

Oprava hospodářského křídla bývalé zámecké konírny skončila koncem loňského roku. Práce za 32 milionů korun budovu vrátily do barokní podoby.

Spustit audio

Související