V mosteckých Velebudicích zřejmě vznikne centrální krajský depozitář pro archeologické nálezy

13. listopad 2023 09:15

V mosteckých Velebudicích by mohl vzniknout centrální krajský depozitář. Uvažuje nad tím hejtmanství, a to například kvůli chystané výstavbě vysokorychlostní železnice z Prahy do Drážďan.

V prostorech někdejších dílen velebudické střední školy má být místo pro různé nálezy při výstavbě liniových staveb – v tomto případě jde například o chystané budování vysokorychlostní trati.

„Jestliže se tu budou stavět nové stavby, a zejména VRT teď, tak v tu chvíli bude potřeba rychle provádět archeologický průzkum v místech, kudy ta vysokorychlostní trať povede kulturní krajinou, osídlenou od neolitu, tedy mladší doby kamenné,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák ze Spojenců pro kraj.

Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO ale nebudou ve Velebucicích uskladněné například archiválie nebo umění. „Bude to spíš na takové ty kameny a to, co se při vykopávkách objeví. Určitě to nebude na umělecká díla – ta budou někde jinde,“ dodal.

Jak konkrétně bude centrální archeologický depozitář vypadat a kdy vznikne, zatím vedení kraje řeší.

Zatím není jasné, kudy VRT povede

V tuto chvíli se také stále řeší i přesná trasa rychlodráhy z Prahy přes Ústí nad Labem do Drážďan – krajští zastupitelé musí také schválit nové zásady územního rozvoje regionu.

Proti navrženým trasám přitom vystupují některé obce na Litoměřicku a také Chlumec nebo Ústí nad Labem. Správa železnic prozatím v podkladech počítá s tím, že výstavba nové trati by mohla začít kolem roku 2027.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související