Ústecká knihovna má nový depozitář. Knihy se díky němu dostanou ke čtenářům rychleji

1. únor 2022 10:07

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem má nový depozitář. Ústecké kraj dal za stavbu budovy více než 150 milionů korun, většinu pokryla evropská dotace.

Čtenáři si do nového depozitáře mohou od 1. února chodit pro objednané knihy a další publikace. Dostanou se k nim rychleji, než když dosud museli čekat na doručení z některého ze skladů, které měla knihovna po městě a okolí. V nich už navíc docházelo místo pro další knížky.

„Ty posuvné regály dost šetří místo. Kdyby měla být vždy mezi dvěma regály metrová mezera, tak by se sem rozhodně tolik knih nevešlo,“ vysvětlila vedoucí oddělení regionálních funkcí knihovny Jana Bednářová.

V jejím oddělení metodicky pomáhají více než 300 knihoven v kraji. Také vyměňují knihy v obcích na Ústecku, pro které jsou v depozitáři další prostory.

„Je to takový putovní fond, aby měli i lidé na obcích co číst, a aby měli k dispozici stále nové a nové knihy. Je tu i naučná literatura, ale hodně se čtou detektivky, romantické knihy nebo knihy o vojenství,“ přibližuje Jana Bednářová.

V depozitáři je i studovna a čítárna

Nejnovější knihy jsou pak v prostorách, kam už mohou přijít i čtenáři. „Jsou tam i časopisy k volnému výběru, které si lidé mohou půjčit – některé i domů. Navíc je v novém depozitáři také čítárna, studovna, místa s počítači. Je možná tady také využít veškeré reprografické služby,“ dodává Bednářová.

Lidé se do nového depozitáře dostanou vchodem z ulice Na Schodech, další vchod je z druhé strany, z parku. Tam mohou čtenáři přijet i autem.

„Na střeše budovy se nachází parkoviště. Je tam i výtah, aby byl depozitář kompletně bezbariérový,“ dodal mluvčí knihovny Jan Černecký.

Depozitář je otevřený každý všední den – ve středu ale pouze odpoledne.

Spustit audio

Související