Zeleninová rýže
Dáme víc zeleniny než rýže.
Ingredience
- 1 šálek rýže
- 700 g mražené zeleniny – např. směs mrkev, hrášek, kukuřice
- 4 lžíce másla
- 1 kávová lžička oleje
- sůl
- případně strouhaný sýr
Postup:
- Rýži propláchneme na sítu, dáme do kastrolu a zalijeme dvěma šálky vody. Osolíme, kápneme oleje, zakryjeme a přivedeme k varu, pak oheň stáhneme, po 5 minutách úplně vypneme, zakryjeme utěrkou a necháme dojít.
- Na pánvi rozpustíme máslo, mraženou zeleninu prolijeme na sítu horkou vodou a dáme na máslo, mírně podlijeme, osolíme a udusíme.
- Nakonec smícháme rýži se zeleninou a podáváme. Můžeme posypat strouhaným sýrem – eidam, gouda nebo i niva. Můžeme to využít i jako přílohu k masu.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.