Ze Stráže do Mimoně přímo přes Ralsko

19. listopad 2011

Dnešní výlet je určen především milovníkům dalekých rozhledů, kterým nevadí prudké stoupání.

Strmý kužel vrchu Ralsko vznikl ve třetihorách. V současnosti je výraznou krajinnou dominantou Českolipska, která je prostě k nepřehlédnutí – i kvůli zřícenině hradu na vrcholu. Ralsko leží na půl cesty mezi Stráží pod Ralskem a Mimoní, a to je právě trasa, po které se dnes vydáme.
Do Stráže pod Ralskem se dá nejsnadněji dostat autobusem z České Lípy, případně i z Liberce. Na Ralsko odtamtud vede červená turistická značka. Zpočátku údolím řeky Ploučnice, kde nás také po necelé hodině chůze čeká první opravdová zajímavost výletu – kulturní památka Průrva Ploučnice, zvaná také Pekelný jícen. Ploučnice v těchto místech protéká mezi úpatími Ralska a protějšího vrchu Lipka úzkou soutěskou a dvěma umělými, v pískovci vytesanými tunely, dlouhými 13 a 41 metrů. Vznikly zřejmě v 16. století v souvislosti se stavbou hamru v Novinách pod Ralskem, kam dojdeme vzápětí. Před sebou máme ještě asi dva kilometry pohodlné chůze, než začne zpočátku pozvolné a pak prudké stoupání napříč vrstevnicemi.

Z Novin až na vrchol Ralska jsou přibližně 3 kilometry, převýšení je kolem 400 metrů. Skalnatý vrchol kopce, součást přírodní rezervace Ralsko, je korunován zříceninou hradu, doloženého od 14. století. Zbyly z něj hradby, zříceniny dvou obytných věží a dalších budov. Z trosek je úžasný rozhled po krajině celých severních Čech. I proto byla hora dlouhá léta nepřístupná a z jejího vrcholu se rozhlíželi pouze vojáci sovětské armády. Cesta dolů na opačnou stranu kopce nás asi po 20 minutách chůze stále po červené zavede do komplexu pískovcových Vranovských skal se známou Juliinou vyhlídkou. Přes Vranov pak dojdeme zpět do údolí Ploučnice a do města Mimoně. V nohách budeme mít kolem 14 kilometrů. Domů nás doveze autobus a nebo vlak.

Logo

Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.