Zdravotnictví v Ústeckém kraji hrozí v budoucnu problémy – vyplývá to z dat zdravotnických statistiků

10. leden 2023 18:37

Ústeckému kraji hrozí výrazné problémy ve zdravotnictví. Vyplývá to dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Současně se stárnutím populace totiž v následujících letech ubyde i praktických lékařů. Obyvatelé regionu jsou přitom častěji nemocní než v jiných částech Česka, a to včetně vážných onemocnění.

„V České republice narůstá pacientů s diabetem, a v Ústeckém kraji ještě rychleji – o 20 procent za 10 let. Počet zhoubných nádorů vyrostl o 18 procent za 10 let a tohle tempo teď bude jen eskalovat až do roku 2040, kdy bychom měli dosáhnout nějakého vrcholu,“ představil výhled zdravotního stavu obyvatel Ústeckého kraje v následujících letech ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Společně s tím bude navíc populace stárnout a projeví se v tom i méně narozených dětí. „A až tady bude úplně nejvíc seniorů za celou dobu, co existujeme, tak tady bude také nejméně těch pracujících – to je to, na co se to zdravotnictví musí nachystat, ať chce, nebo ne,“ konstatuje Dušek.

Současně se stárnutím populace hrozí podle něj i kolaps systému praktických lékařů.

„34 procent kapacity praktických lékařů pro dospělé je ve věku 65 plus. Pokud se tady něco nestane, tak do pěti let nevyhnutelně z demografických důvodů vypadne dalších 30 procent kapacity, a to je už teď ta kapacita nejnižší v Česku,“ uzavírá Dušek.

Problém je i s lékaři pro děti. Region má na řešení situace podle zdravotnických statistiků zhruba pět až sedm let, kdy musí přesměrovat péči a motivovat k práci v kraji nové lékaře a sestry.

Podle krajského hejtmana by mohli mít lékaři povinnost sloužit pět let na státem určeném místě

Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO by měl stát určit, kde budou noví lékaři sloužit: „Pokud studují za státní peníze, měli by to pak také státu nějakým způsobem vrátit – třeba tím, že budou prostě pět let někde sloužit. My už nemáme moc možností, jak tu pobídku udělat.“

Právě praktičtí lékaři jsou podle dat statistiků nejlepší možností prevence, která je v Ústeckém kraji víc využívaná než jinde v Česku.

„Je tady docela dobrá návštěvnosti onkologických screeningových programů, a hlavně je tady dobrá proočkovanost,“ říká ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Lidé v regionu by ale podle něj měli ještě víc využívat preventivní prohlídky kvůli rakovině prsu, tlustého střeva nebo plic.

Jak zdravotnictví v kraji změnit řeší i nová koncepce péče, kterou hejtmanství chystá. Hotová má být během tohoto roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související