Válka se dotkne i českého zdravotnictví. Mnoho zdravotního personálu k nám přišlo z Ukrajiny

25. únor 2022 15:06

Válka na Ukrajině se může dotknout i českého zdravotnictví. Mnoho lékařů a zdravotnického personálu přišlo do Česka právě z Ukrajiny. Třeba v nemocnici v Žatci pracuje 10 procent ukrajinských lékařů a sester. Právě 25. února s nimi vedení nemocnice řeší případnou pomoc.

Ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek se domlouvá s vrchní sestrou Růženou Srbovou na organizaci další pomoci. V nemocnici je zhruba deset procent personálu z Ukrajiny. Další lékaři měli právě nastoupit, nemocnice na Ukrajině pořádala nábory.

„Ve Vinici, kde se válčí, jsme měli mít náborové centrum. Máme tam už připraveného lékaře – radiologa. Teď řešíme, jak ho sem i s rodinou dostat,“ přibližuje ředitel žatecké nemocnice.

Chirurg žatecké nemocnice Petro Tsibii chce pomoct své vlasti, Ukrajině

Lékař chirurgie Petro Tsibii je v Žatci sedm let i s nejbližší rodinou. Ta širší zůstala na Ukrajině.

„Mám docela velkou rodinu. Upřímně řečeno, zatím nikdo z nich nechce zemi opouštět. Jsou takové výkřiky, že budou tisíce či miliony uprchlíků – to asi ne. Myslím si, že hodně zdravě uvažujících Ukrajinců zůstane doma,“ vysvětluje. On sám chce svoji zemi bránit. „Já nezvažuju, jsem téměř rozhodnutý. Teď jen, kdy,“ dodává.

Ředitel Zetek takové rozhodnutí respektuje: „Teď budu mluvit s lékaři o tom, jak se jich dotknou ty mobilizační rozkazy. Pokud se někdo z těch lékařů bude chtít vrátit, aby bránil svou zem, tak mu v tom bránit nebudu – šel bych taky.“

Pomoc nabízí i město Žatec

Pomoc s ubytováním nabídlo město Žatec se starostkou Zdeňkou Hamousovou z hnutí ANO, A to nejen ukrajinským rodinám zaměstnanců městské nemocnice.

„Jde obecně o pomoc Ukrajině. Ted se bavíme o tom zájmu přesunout sem dočasně matky s dětmi. Zrovna zjišťuji kapacitu, jakou můžeme nabídnout,“ vysvětluje Hamousová.

O organizaci dopravy z Ukrajiny se snaží přímo ředitel nemocnice Jindřich Zetek, který má podle svých slov na Ukrajině blízké přátele.

Spustit audio

Související