Ministerstvo zdravotnictví chce centralizovat hygienické stanice. Poslalo jim méně peněz na provoz

19. květen 2022 13:16

Stát chystá změny v systému hygienických stanic. Ty přitom plnily klíčovou roli během pandemie koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví chce začlenit krajské hygienické stanice pod Státní hygienickou službu, která má nově vzniknout. Letos dostaly hygieny od státu zhruba o 180 milionů korun méně. Například v Ústeckém kraji zatím nemuseli hygienici nikoho propustit jen díky odchodům do důchodu a pracovním neschopnostem.

Na letošní rok dostala krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem na platy o čtyři miliony korun méně než loni. Propouštět ale zatím hygienici nemuseli. „Jednak nám někdo odešel do důchodu – sice už máme náhrady, ale ty platy jsou o něco nižší. Máme také několik dlouhodobých pracovních neschopností,“ vysvětluje ředitelka krajské hygieny Lenka Šimůnková.

Hygienici byli během pandemie koronaviru v práci prakticky neustále. Trasovali kontakty nakažených, řešili ohniska nákazy i vypisování neschopenek. Podobná situace by se teď opakovat nemohla.

„Pokud bychom měli najednou třebas další vlnu covidu s horším průběhem, a museli bychom provádět šetření, tak bychom to prostě nemohli provádět v přesčasové době, protože na proplácení přesčasů nemáme finanční prostředky,“ konstatuje ředitelka Lenka Šimůnková s tím, že s úbytkem peněz počítá i v dalších letech.

Centralizaci hygienických stanic chce ministerstvo zdravotnictví připravit ještě letos

Ministerstvo zdravotnictví totiž chystá centralizaci hygienických stanic. V jejím rámci má vzniknout Státní hygienická služba, a to na podobném principu, na jakém funguje například Státní veterinární správa. Přínosem má být posílení odborného personálu hygienických stanic.

Kdy chce stát s centralizací začít a kolik peněz má tento krok ušetřit, zatím ministerstvo nesdělilo. Z legislativního plánu vlády ale vyplývá, že novelu příslušného zákona chce předložit do konce tohoto roku.

Hygienici v Ústeckém kraji se ale i přes možné změny snaží dál plnit svoji práci.

„Když potom přijdete někam na kontrolu, nebo provádíte nějaké šetření, ať už infekční nemoci, nebo nemoci z povolání, tak vzhledem k tomu, že většina z nás je opravdu hygieniky srdcem i duší, tak se prostě do té práce ponoříte a děláte ji, jak nejlépe umíte – a nepřemýšlíte o tom,“ dodala ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související