Zatmění Měsíce a padající Orionidy: Procházka říjnovou oblohou

30. září 2023

Pohledy do souhvězdí Andromedy a Pegasa, zářící Venuše, Jupiter a Saturn, meteory z roje Orionid, blízká setkání hvězd a planet s Měsícem a jeho stínem umazaná tvář.

Říjnové obloze vévodí Pegasův čtverec. Seskupení jeho čtyř výrazných hvězd Markab, Scheat, Algenib a Sirrah doplněná dvěma hvězdami ze souhvězdí Andromedy a hvězdou Algol z Persea připomíná zvětšený Velký vůz. Nad ním píše své dvojité W souhvězdí Cassiopei a jižně najdeme pás slabých zvířetníkových souhvězdí – vlevo se nachází Beran, na jihozápadě Kozoroh.

Hvězdy, galaxie a jedna hvězdokupa

Galaxie M31 v souhvězdí Andromedy

Nad severovýchodem si povšimněte jasné hvězdy – je to Capella ve Vozkovi. Ještě níž vpravo nad severem jsou hvězdy Velkého vozu. Severozápadně je Herkules, na opačné straně nad východem Býk, otevřenou hvězdokupu Plejády, lidově zvanou Kuřátka, stejně jako souhvězdí Orion přicházející od východu, uvidíme až hodně pozdě v noci; jde o útvary, které lépe vyniknou až na večerní zimní obloze.

Z objektů vzdáleného vesmíru zkuste vyhledat trpasličí eliptickou galaxii M110. Je v souhvězdí Andromedy, v blízkosti známých galaxií M31 a M32 a je pozorovatelná i v menším dalekohledu jako eliptická skvrna. Za pozornost stojí též kulová hvězdokupa, která má v Messierově katalogu číslo 15. Uvidíte ji i v divadelním kukátku, na hvězdné mapě i na obloze je severozápadně od poslední jasné hvězdy Enif v pravém křídle souhvězdí Pegasa, o kterém už byla řeč.

Měsíc a Venuše

Planety a konjunkce s Měsícem

Jak je na tom říjen s planetami? Mars jako jediný zůstává nepozorovatelný, ukáže se až na jaře příštího roku. Merkur spatříme jen počátkem října ráno nízko nad východním obzorem. Naopak vysoko nad východem až jihovýchodem září jasná Venuše. Jupiter je viditelný po celou noc. Saturn s jeho prstenci najdeme na obloze po většinu noci, nejvzdálenější planety Uran a Neptun jsou vidět téměř po celou noc.

Polostínové zatmění Měsíce 10. ledna 2020

Z řady úkazů se můžeme pokochat konjunkcí Měsíce s Jupiterem hned v pondělí 2. října ve 4 hodiny ráno. Obří planeta bude necelé tři úhlové stupně od měsíčního disku jižně, přičemž Měsíc bude tři dny po úplňku. A až do středy 4. října bude po většinu noci na obloze velmi pěkné seskupení Měsíce, Jupiteru, Aldebaranu a Plejád. Srpek ubývajícího Měsíce by mohl být 10. října vidět ještě za bílého dne před západem v konjunkci s Venuší. 22. října lze kolem půlnoci očekávat maximum meteorického roje Orionid, za hodinu bychom v ideálním případě mohli napočítat až 20 velmi rychlých meteorů.

Dvanáctinový stín na úplňku

Pozorování Měsíce

Zatímco prstencové zatmění Slunce 14. října u nás bohužel neuvidíme, částečné zatmění Měsíce v sobotu na svátek 28. října už ano – bude pozorovatelné v celém svém průběhu. Plný zemský stín „odkrojí“ z měsíčního úplňku jen asi dvanáctinu. Začne pět minut po půl deváté večer, střed zatmění je vypočítán na 22 hodin 14 minut a konec na 22.53 SELČ.  Z téměř neznatelného polostínu vyjde Měsíc až půlhodinu po půlnoci. I když úkaz nepředčí velikostí ty předešlé z minulých let, přece jen bude vítaným zpestřením říjnové vesmírné nabídky.

Přejeme jasnou oblohu a ničím nerušenou podívanou! A poslední říjnovou neděli si nezapomeňte posunout hodinky o jednu hodinu zpět – končí letní čas!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související