Zastupitelé Litoměřic se sejdou, aby jednali o budoucnosti tamní nemocnice

13. červen 2019 10:28

V Litoměřicích se bude dnes odpoledne diskutovat o budoucnosti tamní nemocnice. Sejdou se městští zastupitelé.

Město chtělo prodat všechny akcie zdravotnického zařízení, a na soukromou firmu tak převést jeho vybavení a zaměstnance. Po kritice části veřejnosti ale od těchto plánů dočasně odstoupilo.

Oficiální návrh programu počítá s vyhlášením referenda o budoucnosti nemocnice. Členové připraveného výboru místního referenda měli městu poskytnout potřebné podpisy občanů a také otázku, na kterou by měli obyvatelé Litoměřic v plebiscitu odpovídat.

Město ale tyto podklady zatím nedostalo a vypadá to, že je ani nedostane. Přípravný výbor totiž v prohlášení informoval, že podpisy pro vyhlášení referenda sbírá až do konce června. Chce ho navíc spojit s nejbližšími volbami a ty budou až příští rok. Radnice naopak chtěla referendum vyhlásit už letos v září.

Teoreticky je možné, že by zastupitelstvo vyhlásilo referendum i bez podkladů od přípravného výboru. Zákon o místním referendu totiž hovoří o tom, že zastupitelstvo vyhlásí plebiscit na návrh přípravného výboru po sebrání dostatečného počtu podpisů nebo, že referendum vyhlásí zastupitelstvo města nebo obce z vlastní iniciativy.

 Jak to dnes dopadne v Litoměřicích, bude jasné odpoledne. Zastupitelé mají projednat také petici proti prodeji provozu tamní nemocnice. Tu podle petičního výboru podepsalo na 10 000 lidí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související