Lidé se mohou vyjádřit k plánovanému obchvatu části Litoměřic. Stavba by mohla začít za 3 roky

7. červen 2019

Výstavba části obchvatu Litoměřic by mohla začít zhruba za tři roky. Počítá s tím Ústecký kraj. Tzv. druhá část přivaděče k průmyslové zóně Prosmyky je teď ve zjišťovacím řízení – posuzuje se její vliv na životní prostředí. K plánům se může vyjádřit veřejnost.

Momentálně probíhá majetkoprávní vypořádání a výkupy pozemků, aby se s touto investiční akcí mohlo začít. Následně se bude projektovat, takže reálný začátek prací se předpokládá v roce 2022,“ zmínila Magdalena Fraňková z ústeckého krajského úřadu.

Na kolik výstavba části přivaděče vyjde, zatím není jasné. Krajský zásobník projektů z loňského roku počítal s částkou zhruba půl miliardy korun. Nová silnice by ale pomohla části Litoměřic.

Čekáme na to už mnoho let a strašně se na to těšíme. Ten částečný obchvat by pomohl hlavně Valům, které jsou nejzatíženější,“ uvedl místostarosta Litoměřic a poslanec Karel Krejza z ODS.

Lidé se k plánovanému přivaděči mohou vyjádřit do 28. června

K plánům kraje se teď můžou vyjádřit i lidé. „Všichni, kterých se to týká, mají do 28. června možnost podat své námitky. Bude to také předloženo radě kraje na jednání 19. června a následně se posoudí, zda bude ukončeno zjišťovací řízení, nebo přejde akce do velké EIY,“ doplnila Magdalena Fraňková.

Připomínky k přivaděči Prosmyky přijímá ústecký krajský úřad. Litoměřice by ale vedle toho potřebovali i novou silnici místo současného hlavního tahu na Českou Lípu.

„V současnosti se ŘSD spíš kloní k tomu, že by vybudovali nový most někde mezi Štětím a Litoměřicemi tak, aby se ta doprava těm Litoměřicím úplně vyhnula. Je to pro ně asi z hlediska perspektivy prioritní varianta,“ dodal místostarosta města Karel Krejza.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související