V Litoměřicích mají nové geotermální centrum. S jeho pomocí chtějí v budoucnu vytápět byty

5. červen 2019

V Litoměřicích je od 4. června nové centrum geotermální energie. Vědci budou zkoumat, jak využít teplo z nitra Země – k tomu jim bude sloužit nejhlubší výzkumný vrt v Česku, který má zhruba 2 kilometry.

„Máme v plánu využít ten vrt pro experimenty, a rozšířit to o systém dalších vrtů a testovat možnosti proudění vody mezi těmi vrty, aby se ta voda ohřála,“ představil hlavní smysl nového vědeckého centra Tomáš Fischer z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Na bádání se mají podle něj podílet akademici z Česka i experti ze zahraničí.

„Je tam zapojeno několik univerzit a ústavů, akademie věd, České geologická služba. Soustředí se tady všichni geologové, geofyzici a další odborníci, kteří se zabývají možnostmi využití geotermální energie,“ doplnil Tomáš Fischer.

Do budoucna by tak lidé v Litoměřicích mohli topit laicky řečeno zemským teplem. To by se mohlo podařit do 10 let, věří starosta a senátor Ladislav Chlupáč z ODS.

„To, že jsme dnes oficiálně otevřeli vědecko-výzkumné centrum, je první důležitý krok, po kterém bude, jak počítáme, následovat během 2 až 4 let hluboký vrt, který by potvrdil vypočítané předpoklady, že tu skutečně ten potenciál je,“ konstatoval Chlupáč.

Pohled do nita Země

Výstavba nového výzkumného centra stála víc než 40 milionů korun. Celý vědecký projekt Ringen pak vyšel na zhruba 130 milionů. Další peníze budou vědci potřebovat na zmíněné nové vrty.

„Nejdřív chceme dovrtat zhruba dvoukilometrový vrt k tomu současnému – to se bavíme řádově o 80 až 10 milionech korun,“ doplnil manažer projektu Ringen Antonín Tym s tím, že potom by se chtěli vědci dostat s vrty až do 3 až 5 kilometrů. Podle jejich výpočtů tam dosahují teploty až 150 ˚C.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související