Zapečené brambory s masem a zelím
Suroviny: 750 g brambor, 500 g kysaného zelí, 500 g mletého masa, 1 cibule, 1 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, pepř, 2-5 stroužků česneku, tuk do pekáče.
Postup: Na nakrájené polovině cibule podusíme zelí – mírně podlijeme. Brambory vaříme ve slupce ne zcela do měkka. Maso promícháme s nakrájenou druhou půlkou cibule, osolíme, okořeníme podle chuti. Pekáč vymažeme tukem, navrstvíme maso, na něj podušené zelí a zakryjeme plátky oloupaných brambor. Vrstvy můžeme opakovat – podle velikosti pekáče. Dáme na 10 minut zapéci do vyhřáté trouby, pak zalijeme vejcem rozkvedlaným s mlékem a dopečeme. Celková doba pečení je 35-40 minut.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.