Zámek v Benešově nad Ploučnicí odkryl jedno ze svých tajemství – ruční výmalbu stropu ze 16. století

10. květen 2021 10:14

V maličkém městě jen pár kilometrů od Děčína, v Benešově nad Ploučnicí, se na tamním zámku podařilo odkrýt zachovalou malbu ze 16. století. Ručně malované ornamenty zdobí klenby jedné z menších komnat v severní věži.

Restaurátor Václav Potůček se svým synem právě staví lešení v malé místnosti vedle pokladny benešovského zámku. Benešovský zámek je jeho srdeční záležitostí – zašlou krásu téhle kulturní památce vrací už bezmála třicet let.

„Už když se to začalo opravovat, tak jsme tušili, že tam něco bude. Loni nám uvolnili peníze, tak jsme se rozhodli, že s tím začneme odshora. A tam jsme objevili ten krásný renesanční strop,“ vysvětluje kastelán zámku Zdeněk Henig.

Malá místnost v severní věži zámku nebyla doposud využívaná – přednost při restaurování dostávaly hlavně reprezentační prostory zámku.

Zámek možná ukrývá i evropský unikát

Malovaný strop ze 16. století bude k vidění už o prázdninách. Možná do té doby zámek vyjeví i další svoje tajemství.

„Hypoteticky to, na čem teď stojíte, jsou obrácené epitafy šlechtických majitelů ze 16. a počátku 17. století,“ ukazuje na velké obdélníkové dlaždice v místnosti s malovanou klenbou kastelán.

Epitafy jsou zdobné náhrobní kameny, pocházet by měly ze zrušeného zámeckého kostela.

„Čekáme na povolení od krajského úřadu, abychom je mohli obrátit a zjistit, jestli to skutečně jsou ty epitafy, nebo ne. Protože jestli to je pravda, pak by to byl evropský unikát,“ dodává Henig.

Epitafy by podle dobových pramenů měly patřit majitelům zámku, pánům ze Salhausenu, rodu Kinských, nebo rodině Valdštejnů.

Spustit audio

Související