Okresní soud v Lounech opět řešil spor o Fillovu síň na zámku v Peruci

30. duben 2021 14:59

Před lounským okresním soudem 30. dubna pokračovalo hlavní líčení ve sporu mezi Ústeckým krajem a majitelkou zámku v Peruci.

V kauze jde o návrat Pamětní síně Emila Filly na zámek, v jehož jižním křídle památník před opravou sídlil. Vystěhovat se musela už v roce 2016 a stále se nemůže vrátit.

Po více než šestihodinovém jednání samosoudkyně opět líčení odročila. V červnu už chce číst listinné důkazy.

Právník žalované strany požadoval předvolání dalších svědků – tomu soudkyně nakonec nevyhověla. Asi i proto, že obžalovaná majitelka zámku, Dominika Matušová, podala samostatnou žalobu, kde chce zrušit služebnost, a tím i povinnost, aby na zámku Fillova galerie byla.

U soudu vypovídalo pět odborníků – čtyři v roli svědků, jeden coby znalec z oboru mykologie dřevokazných hub. Ten popsal, že dřevomorka napadla kromě severního křídla zámku Peruc i křídlo jižní, ve kterém sídlila galerie. Tam podle jeho zjištění napadla dřevěnou podlahu, částečně také střešní krovy a rozšířila se i do zdí. Ty proto doporučil otlouct až na cihlu a pak ošetřit.

Zámek v Peruci na Lounsku.

Technický dozor investora, který opravu zámku provádí, u soudu uvedl, že od června 2020, kdy na místě proběhlo soudní ohledání, práce v podstatě stojí, respektive jsou ve fázi pokračující sanace. Dělníci ale zámek opustili a, především z finančních důvodů, se na zámku nepracuje. Kdy se tedy bude moci na místo vrátit galerie, to neví.

Podle odborníků z různých stavebních oborů, kteří u soudu vypovídali, dřevomorka opravdu zámek ohrožovala a rozsáhlý stavební zásah proto byl podle jejich mínění na místě.

Stále ale není jasné kdy, a jestli vůbec, galerie na zámku bude – projektant přestavby zámku mluvil o tom, že ve sklepním prostoru pod galerií má být bazén, z přízemních místností, prý původně zazděných, mají být apartmány a další prostor galerii ukrojí únikové cesty, sociální zařízení a prohlídková trasa, která má vést podkrovím.

Spustit audio

Související