Hrobčice pokračují s opravou staré tvrze. Hledají i stavební firmu pro záchranu zámku Mirošovice

19. duben 2021 09:57

Zchátralý zámek Mirošovice na Teplicku nechá jeho majitel opravit. Památkově chráněná budova už patří obci Hrobčice, která zároveň pokračuje s opravou historické hrobčické tvrze z 16. století. Peníze na opravy obec získala z dotací, další přidá ze svého rozpočtu.

Dřevěná střešní konstrukce na hrobčické tvrzi už je postavená. Vlaje na ní oslavná glajcha – opentlený stromek připevněný na krov, jako symbol dovedení prací až k vrcholu, tedy ke střeše.

„Pokračovat budeme zhruba 10 let. Tak dlouho by měla rekonstrukce té jedné budovy trvat,“ shrnuje starostka Hrobčic, Jana Syslová z hnutí STAN.

Tvrz má celkem tři rozlehlé budovy. Jednu už obec opravila.

Na hrobčické tvrzi už se pracuje

„Sídlí tam naši dobrovolní hasiči a technické služby. Zbývají nám dvě budovy původní tvrze a budova stájí. Na té teď pracujeme,“ doplňuje Syslová.

Už dva roky na to jdou dotace od ministerstva kultury – 900 tisíc korun ročně, a zhruba stejnou částku dává obec.

Na opravu budovy hlavní tvrze, ze které má být polyfunkční centrum, obec získala evropskou dotaci 18 milionů korun. Další peníze přidá ze svého rozpočtu.

Opravy se dočká i zámek v Mirošovicích

Dva kilometry odtud stojí zámeček Mirošovice. 30 let je opuštěný, předtím sloužil jako sklady. Už taky patří Hrobčicím, které ho chtějí zachránit.

„Není tam střecha, jsou propadlé stropy. Snad jediné, co se jeví v pořádku, je sklepení a klenby, které tam zůstaly,“ doplnila Syslová.

Projektant opravu vyčíslil na 63 milionů korun, podíl obce má být 15procentní, a teď vybírá stavební firmu.

„Vznikne objekt pro podnikatele, kterým bude sloužit k pronájmu, aby měli kde pracovat, kde si otevřít kancelář, nebo mít nějakou drobnou dílnu,“ dodává hrobčická starostka.

Spustit audio

Související