Hrobčice chtějí opravit zchátralou tvrz a také zámek v Mirošovicích – požádají proto o dotace

25. leden 2019

Obec Hrobčice na Teplicku požádá ministerstva o peníze na opravu zdevastovaného zámku v Mirošovicích a zničené tvrze v Hrobčicích. Obě stavby hyzdí centra obcí.

Předběžné odhady nákladů jsou 84 milionů korun bez DPH, což je skoro trojnásobek ročního rozpočtu obce. Bez dotací se proto rekonstrukce neobejde.

„Zámek v Mirošovicích je navržený pro využití k podnikatelské činnosti, jedná se o oblast, která nám na obci nejvíc chybí, tedy restaurace a kanceláře pro spolkové organizace a podnikatele,“ říká nezávislá starostka Hrobčic Jana Syslová.

Pokud dotace vyjde, mohlo by se s pracemi začít ještě letos.

Hrobčice se chystají i na opravu ruiny tamní tvrze – ta by měla probíhat ve dvou etapách, každá z nich by přitom stála 20 milionů korun.

„Plánujeme celý areál využít pro potřeby úřadu – přesuneme tam obecní úřad a vytvoříme tam zázemí pro celou obec. Takže kulturní zařízení, hasiči, knihovna… prostě to, co by u nás mělo být a zatím není,“ shrnula Syslová.

Pokud obec dotaci na opravu zámku v Mirošovicích nezíská, zámek zřejmě zpustne úplně – obec totiž na jeho opravu nemá peníze.

S tvrzí v Hrobčicích je to jiné – tu by obec podle starostky mohla zrekonstruovat, ale trvalo by to delší dobu.

autor: hau
Spustit audio

Související