V Hrobčicích bude referendum o koupi areálu bývalého uprchlického tábora

14. duben 2014

V Hrobčicích na Teplicku vyhlásí referendum o koupi areálu bývalého uprchlického tábora v Červeném Újezdu. Dnes to schválilo zastupitelstvo obce. Majitelka areál nabídla k prodeji za patnáct milionů korun - na to ale obec nemá. Místní mají obavy z velkého přílivu nových lidí, pro které obec není schopna zajistit potřebné zázemí.

„Nemáme tady žádný obchod, kulturní zařízení. Zdravotnictví je v Bílině, škola, sociální odbory, všechno je v Bílině,“ shrnula nezávislá starostka Hrobčic Jana Syslová.

V areálu může bydlet až 800 lidí, zatím je jich tam kolem stovky. Pokud by obec areál koupila, mohla by ovlivnit to, kdo se tam bude stěhovat.

„Jestli na ty domy dostane čísla popisná a začne je obsazovat lidmi z celé republiky, tak nejen ty obce, ale i Bílina budou mít strašně velký problém. To si nedovedu představit,“ obává se nezávislý starosta Bíliny Josef Horáček.

Majitelka Lucie Zocherová chce areál prodat proto, že různé úřady tam chodí často na kontroly:

“Úřady nás šikanují, kontrolují nás skoro každý den s každým nesmyslem.“

Obce by se na nákup musely složit

Patnáct milionů je úvěr, který potřebuje splatit. Má i jiné zájemce, přednostně ale Zocherová areál nabídla Hrobčicím. Ty ale tolik peněz nemají - na koupi by se okolní obce musely složit i ostatní obce.

Měrunice by ale podle nezávislé starostky Jitky Nové penězi přispět nemohly:

„Pokud by to Hrobčice koupily, tak by byla i možnost, že bychom jim to území, katastr, přenechali. Samozřejmě by to mohla být i výměna území.“

Referendum proběhne s eurovolbami

Hrobčice by také pro koupi mohly použít rezervy pro stavbu čistíren odpadních vod. To se ale části zastupitelů vůbec nelíbí.

Kdyby Hrobčice areál koupily - třeba i s pomocí Bíliny nebo dalších obcí - nabízí se otázka, co s ním. Starostka Jana Syslová nabídla jednu z možností:

„Jednalo by se o bydlení pro seniory a pro mladé rodiny.“

Lidé budou o koupi areálu rozhodovat při volbách do evropského parlamentu na konci května.

Pokud bude hlasovat víc než polovina voličů a rozhodnou, aby obec areál koupila, bude to pro její vedení závazné.


Zvětšit mapu
autor: hau
Spustit audio