Chcete pomoci děčínskému zámku? Adoptujte si růži z tamní zahrady

10. květen 2021 09:35

Pomocí takzvané adopce zvířat pomáhají dárci třeba zoologickým zahradám nebo útulkům. Na zámku v Děčíně se rozhodli tenhle model použít i v říši rostlin. Zájemci si tak mohou osvojit keře růží v tamní barokní zahradě. Peníze z adopcí půjdou na její údržbu nebo na nákup vybavení pro zahradnice.

„Tady je například Helenka, Dita, Demokracie, Lidka, Faust… Je jich tady hodně,“ ukazují při procházení Růžovou zahradou děčínského zámku Hana Šandová a Michaela Kyralová, které se o keříky ušlechtilých květin starají.

„Pravidelně je stříháme, čistíme květy, aby nám neopadávaly. Musíme také minimálně dvakrát do měsíce vyplít záhony, dvakrát do roka hnojíme,“ doplňují zahradnice.

V Růžové zahradě zámku je zhruba 30 druhů růží, některé odrůdy pochází ještě z dob založení barokní zahrady. „Nejstarší rostliny jsou ještě po Thunech,“ ukazují zahradnice na zatím nízké zastřižené keříky, které by měly začít kvést v polovině června.

Růžová zahrada a Den růží v Děčíně

Zájemci o adopci si mohou růže vybrat z katalogu na webu zámku, kde je uvidí v plném květu. Dokonce je tam i popsané, jak třeba která květina voní.

„Jeden keřík bude mít vždy jednoho adoptivního rodiče. Jeden druh růže ale má třebas 40 keříků – ten nejpočetnější druh,“ vysvětluje Klára Kozlíková, která má adopci na starosti.

Vytěžené peníze půjdou na údržbu barokní zahrady. „Na postřiky, na údržbu, na zahradnické náčiní – prostě na všechno, co ta zahrada potřebuje,“ dodává Kozlíková.

Celkově si může svůj vlastní růžový keřík pro letošní sezonu adoptovat v zahradě až 200 lidí, zájemci už se začali ozývat.

„Není to špatný nápad. Dnes asi potřebují všechny tyhle instituce pomoci,“ myslí si paní Lenka, která do Děčína přijela z Rumburku. Její první cesta vedla právě do Růžové zahrady – každý rok sem ráda chodí, hlavně když jsou růže v květu. „Je to krásný, když je těch barev víc, tak je to tady nádherné,“ vysvětluje.

Adoptovat si růžový keř ze zámecké zahrady stojí na sezónu 500 korun. Stačí si vybrat svou květinu v katalogu, napsat nebo zavolat na zámek a vyzvednout si certifikát. Pak už se jen těšit na řezané květiny z osvojeného keříku.

Spustit audio

Související