Uzavírka Labského nábřeží v Děčíně výrazně zkomplikuje dopravu ve městě na několik měsíců

5. květen 2021 08:58

V Děčíně začala rekonstrukce kanalizace a vodovodu na Labském nábřeží. Kvůli stavebním pracím je úsek od via ferrat na Pastýřské stěně po Tyršův most pro osobní dopravu neprůjezdný. Jedná se o velmi náročnou výměnu víc než 100 let starých trubek, v některých místech budou muset stavbaři kopat až pět metrů do hloubky. Uzavírka nábřeží působí dopravní zácpy na Novém mostě.

„No, už jsme tady trošku začali řádit. Tohle jsou vlastně armatury pro připojení toho náhradního vodovodu – ten starý se musí zrušit,“ ukazuje stavbyvedoucí Marek Jendrísek a pokračuje: „Do poloviny toho úseku tady budeme držet provoz MHD, zásobování a záchranného systému. Pak přijde celá uzavírka, ta je plánovaná přibližně v polovině června.“

Na nábřeží je zhruba 10 obytných domů a několik podniků. Jejich majitelé nejsou z několikaměsíčních výkopů nijak šťastní.

„Myslím si, že to šlo dělat v rámci lockdownu, to by nikomu nevadilo. Sedm měsíců máme zavřeno, takže kdyby to dělali před půl rokem, tak o nic nejde. Ale přišli s tím teď, když se má všechno otevírat – to je hrozný,“ myslí si Colin Shea, majitel restaurace na nábřeží.

Ani řidiči to nebudou mít v následujících měsících v Děčíně lehké. Pro průjezd z jedné strany města na druhou mohou totiž využít jen objížďku po Novém mostě.

Uzavírka je naplánovaná do konce prázdnin

Severočeská vodárenská společnost ale neměla na vybranou – tak složitá rekonstrukce zabere několik měsíců.

„Je potřeba to do té stavební sezóny naplánovat tak, aby to co nejlépe odpovídalo hramonogramu pokládání povrchů,“ říká mluvčí Mário Böhme.

Práce by měly být hotové do konce srpna. Celková výměna kanalizace a vodovodu na Labském nábřeží vyjde na 12 milionů korun. Kvůli uzavření této silnice muselo město domluvit s Ředitelstvím silnic a dálnic odložení dlouho očekávané rekonstrukce silnice na Novém mostě.

Spustit audio

Související