Zajímavosti z přírody

9. srpen 2006

Ještěrky a vitamin D, kolik je dnes tygrů, divoký kůň se vrací - to jsou nejnovější zajímavosti ze světa přírody.

Samičky ještěrek možná měří mužnou sílu svých potenciálních partnerů podle množství vitaminu D, obsaženého v sekretu, kterým samečci značkují své teritorium. Vitamin D je důležitým činitelem při tvorbě kostí a samečci, kteří ho mají dost na to, aby jeho přebytky vylučovali, jsou silnější a tedy i sexuálně zajímavější. Španělští vědci nedávno experimentálně prokázali, že samičky ještěrek skutečně nejživěji reagují právě na sekret samečků přikrmovaných vitaminem D.

Počet míst, obývaných tygry, se za poslední desetiletí snížil o 40 procent. Odhaduje se, že na celém světě dnes ve volné přírodě žije kolem sedmi a půl tisíce jedinců. Jejich přežití závisí na ochraně životního prostředí v oblastech, kde se vyskytují a také na úspěšnosti boje proti pytlákům. Stále totiž naplno bují nelegální obchod s částmi tygřích těl, které se používají v tradiční asijské medicíně. Největší naději na přežití mají podle vědců tygři v Indii a na ruském Dálném východě.

Počet míst, obývaných tygry, se za poslední desetiletí snížil o 40 procent

Zoologům se pomalu ale jistě daří vracet do přírody poslední žijící druh divokého koně. V aklimatizační stanici v mongolské poušti Gobi žije v současnosti kolem stovky koní Převalského a jen v letošním roce tu přišlo na svět 19 hříbat, z nichž některá jsou příslušníky již třetí generace narozené v přirozených podmínkách. Koně Převalského v přírodě vyhynuli počátkem 70. let minulého století, na jejich záchraně se významnou měrou podílela pražská zoologická zahrada.

autor: frv
Spustit audio