Vývar s drožďovými knedlíčky
Když nemáte po ruce kuřecí vývar, použijte bujónovou kostku.
Ingredience
- 1 mrkev
- kousek batátu
- kousek kedlubny
- půl l kuřecího vývaru nebo půl litru vody a 1 bujónová kostka
- na knedlíčky: půl cibule, 1 lžíce másla, 1 kostička droždí, 1 vejce, 4-5 lžic strouhanky, sůl, petrželka, muškátový oříšek
Postup:
- Nakrájíme cibuli a zpěníme ji na másle, na to rozdrobíme droždí a za stálého míchání osmahneme.
- Necháme trochu zchladnout, zamícháme vejce, sůl a nasekanou petrželku, párkrát strouhneme muškátového oříšku a vmícháme strouhanku. Necháme chvíli odstát.
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, dáme vařit do vývaru nebo do vody s bujónovou kostkou.
- Zvlášť ve vroucí vodě uvaříme malé kuličky z drožďové hmoty, vaří se tak 4-5 minut, zkusíme jednu kuličku rozkrojit, je-li už provařená.
- Knedlíčky rozdělíme do talířů a zalijeme polévkou. Doplníme sekanou zelenou petrželkou.
Související
-
Zeleninová polévka s tarhoňou
Tarhoňa je druh těstoviny ve slovenské kuchyni, v české ji můžeme přirovnat k drobení. Dnes už se vyrábí strojně a vypadá jako malé úhledné kuličky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.