Vývar s drožďovými knedlíčky

Když nemáte po ruce kuřecí vývar, použijte bujónovou kostku.

Ingredience
  • 1 mrkev
  • kousek batátu
  • kousek kedlubny
  • půl l kuřecího vývaru nebo půl litru vody a 1 bujónová kostka
  • na knedlíčky: půl cibule, 1 lžíce másla, 1 kostička droždí, 1 vejce, 4-5 lžic strouhanky, sůl, petrželka, muškátový oříšek

Postup:

  1. Nakrájíme cibuli a zpěníme ji na másle, na to rozdrobíme droždí a za stálého míchání osmahneme.
  2. Necháme trochu zchladnout, zamícháme vejce, sůl a nasekanou petrželku, párkrát strouhneme muškátového oříšku a vmícháme strouhanku. Necháme chvíli odstát.
  3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, dáme vařit do vývaru nebo do vody s bujónovou kostkou.
  4. Zvlášť ve vroucí vodě uvaříme malé kuličky z drožďové hmoty, vaří se tak 4-5 minut, zkusíme jednu kuličku rozkrojit, je-li už provařená.
  5. Knedlíčky rozdělíme do talířů a zalijeme polévkou. Doplníme sekanou zelenou petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.