Vydejte se k Andromedě, za galaxií s bilionem hvězd: Procházka zářijovou oblohou

28. srpen 2021

Spirální galaxie M31 v Andromedě je viditelná i pouhým okem. Víc si ji ale užijete v triedru – právě tak, jako některé další objekty vesmíru, které nabídne zářijová obloha.

Ve středu 22. září ve 21 hodin 21 minut SELČ vstoupí Slunce do znamení Vah, den a noc na jejich miskách vyměří podzimní rovnodennost a začne astronomický podzim. Noci posléze převáží dny. Ještě se ale plně můžeme těšit z letních souhvězdí, třeba z výrazného Pegasa a sousední Andromedy. Dobrým blízkým orientačním objektem přitom je souhvězdí Cassiopei s typickým dvojitým W. Andromeda získala své jméno z řeckých bájí, ze známé pověsti o Perseovi a hlavě Medúzy, s jejíž pomocí Perseus zachránil dceru krále Cefea a královny Cassiopeii před mořskou obludou.

Podívaná v souhvězdí Andromedy

Měsíc a Venuše

V Andromedě lze vyhledat velkou spirální galaxii M31, která spolu s naší Mléčnou dráhou patří do Místní skupiny galaxií. Vidíme ji pouhým okem, přestože je od nás vzdálená 2,5 milionu světelných let. Svou krásu ovšem odhalí v triedru, který ukáže jasné jádro i spirální ramena, vyplňující takřka celé zorné pole. Astronomové odhadují, že má kolem jednoho bilionu hvězd, v porovnání s naší Galaxií dvoj– až trojnásobně víc. V souhvězdí Andromedy stojí za pozornost krásná barevná dvojhvězda Almaak viditelná i v malých dalekohledech. Složky jsou od sebe vzdáleny necelých 10 úhlových vteřin, jasnější je oranžová, slabší zelená.

Pojďme k planetám. Venuši spatříme večer nad jihozápadním obzorem. Merkur a Mars stejně jako v srpnu zůstávají nepozorovatelné. Obří planety Jupiter a Saturn jsou viditelné po většinu noci kromě rána. Podobně je na tom i Uran. Neptun můžeme pozorovat celou noc, ovšem jen s dalekohledem.

Konjunkce a další úkazy na obloze

Mléčná dráha a Perseidy

Ještě, než se dostanu k úkazům v září, malá vzpomínka na letošní Perseidy a na okamžik z 12. srpna. Před půl dvanáctou v noci se nade mnou rozjasnil meteor, který na chvíli přezářil i nejjasnější hvězdy na obloze. Jeho stopa doznívala pár sekund, fotit jsem, bohužel, nestihl; kamera byla ještě v batohu.

No a teď ty zářijové úkazy. Nastane sice jedenáct konjunkcí, avšak nad obzorem večer či k ránu budou vidět jen tři. 3. září v šest ráno bude Měsíc v konjunkci s hvězdou Pollux z Blíženců, 9. září ve 20 hodin se Spikou z Panny a 26. září s Aldebaranem ze souhvězdí Býka. Měsíc, Saturn a Jupiter vytvoří hezké seskupení v nocích mezi 16. až 18. zářím, a to v souvislosti s jinak u nás neviditelnou konjunkcí Měsíce se Saturnem.

A pro úplnost ještě měsíční fáze. Po novu, který nastane 7. září, bude Měsíc v první čtvrti 13. září, do úplňku doroste 21. září a v poslední čtvrti jej spatříme 29. září. Ať budete kdekoliv, pěknou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související