Virtuální golf není pro začátečníky

29. březen 2012

Věděli jste, že sportovat se dá i virtuálně? Nejde o žádnou počítačovou hru, při které mačkáte šipky na klávesnici, ale opravdový pohyb. Počítač je u toho ale přeci jen zapotřebí.

Představte si, že milujete nějaký sport, který se dá dělat jen v létě. Celou zimu tak čekáte, než sleze sníh a vy se k němu můžete vrátit. Takový problém měli nejen na severu Čech například golfisté. Teď už se ale svému koníčku můžou věnovat i přes zimu a to na simulátorech. Moc jich zatím u nás není, ale najít se dají.

Jeden z nich je v ústeckých Doběticích, v jedné tamní restauraci. Je to vlastně větší místnost s kobercem, který připomíná krátce střižený trávník, projekčním plátnem, projektorem, senzory a počítačem který všechno řídí.

Golfový míček se odpaluje do promítaného obrazu. Na něm vidíte hřiště, stromy, v dálce jamku a slyšíte dokonce i zvuky přírody. Odpálený míček snímají senzory. Ten se jen odrazí o plátno a dál už letí jen jeho virtuální obraz. Hřiště ale tak úplně virtuální nejsou.

„Je tady padesát hřišť, která naprosto přesně odpovídají světovým hřištím. Jak z České republiky nebo Slovenska, tak z Finska, Švédska nebo Anglie,“ říká Marek Prokeš, který se o simulátor stará.

Výhodou golfového simulátoru je i to, že při hře nenachodíte od jamky k jamce tolik kilometrů. „Obraz se automaticky přepíná. Zadají se jména hráčů a počítač si pak automaticky vyhodnotí jejich pořadí: kdo hrál kolik ran, jestli je blíž k jamce nebo dál a podobně,“ vysvětluje Prokeš.

Jestli vás virtuální golf láká, a nikdy jste nehráli ten opravdový, asi vás zklameme. Simulátor je určen hlavně golfistům, kteří mají vlastní vybavení a mají už s tímto sportem zkušenosti . Hodina pronájmu stojí tři sta korun, hrát může i víc hráčů ovšem jedna taková hra se protáhne i na několik hodin.

Vy si ale můžete virtuálně zasportovat i doma před televizí a to díky takzvaným herním konzolím.

autor: Milan Král
Spustit audio