Vidět zamrzlé Chřibské vodopády se poštěstí jen málokomu. Krásně je tam ale vždy

22. únor 2019

Voda v Chřibských vodovádech padá po skalních převisech kolmo dolů. Proto mají celkem silný proud a zamrznou jen výjimečně.

Každý z vodopádů je vysoký kolem dvou metrů a dostanete se k nim přímo z centra Chřibské. Po žluté dorazíte na místo asi po dvou kilometrech. Čeká vás tzv. malý turistický okruh – po lávkách, schodech, lesních cestách a odpočívat můžete na všudypřítomných lavičkách.

Cesta k vodopádům vede i kolem historické střelnice z 18. století. Kamenný podstavec střeleckého terče byl vybudován z pískovcových kvádrů v roce 1792 Střeleckou společností v Chřibské.

Střelecké bratrstvo založilo několik měšťanů, kteří se scházeli a cvičili se ve střelbě kuší na cíl. V té době tvořila střelnici malá bouda a tyč s terčem ve tvaru orla. Ve druhé polovině 18. století začali měšťané provozovat střelbu z pušek a císař Josef II. jim při své návštěvě obce povolil založit ostrostřelecký spolek.

Střelecká tradice pokračovala až do 2. světové války, pak už obnovena nebyla. Terč se tak stal už jen turistickou atrakcí.

Související