Viděli jsme „Superměsíc“

8. duben 2020

Ve středu 8. dubna čtyři minuty po půl páté ráno jsme mohli na jasné obloze vidět tzv. Superúplněk. Nastává, když se k nám Měsíc přiblíží na méně než 360 tisíc kilometrů.

Den předtím, v úterý 7. dubna v 8 hodin večer, tedy asi 9 hodin před úplňkem, byl náš souputník Zemi vůbec nejblíže v letošním roce – 356 909 km – v tzv. přízemí.

Kdybychom porovnali měsíční disk v přízemí a odzemí, kdy je naopak nejdál, činil by v roce 2020 rozdíl velikosti na obloze téměř 14 procent. I když tohle srovnání si pochopitelně očima na obloze udělat nemůžeme (pouze na fotografiích), přece jen vnímáme, že Měsíc svítí jaksi víc a možná je i trochu větší...

Fotit jsem ho začal už v úterý navečer kolem 20. hodiny. Vybral jsem si stanoviště na severním okraji Litoměřic, abych viděl na obzor. Prach v ovzduší a opar nízko u obzoru však způsobily, že východ Měsíce jsem ani nezpozoroval. Měsíční disk jsem uviděl, až když se dostal cca 4-5 úhlových stupňů výše. Byl však velmi málo kontrastní a téměř splýval s oblohou. Výraznější byl pak se stoupající výškou. Fotil jsem ho i u litoměřického horního nádraží, na Mírovém náměstí a nakonec jsem se pokochal i středečním ranním západem Superměsíce nad Veveřím-Bídnicí.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.