Vězni z Nového Sedla vyrábějí lavice do kaple v Čeradicích. Obec zaplatí jen za materiál

21. květen 2019

Kaple Svatých andělů strážných na návsi v Čeradicích u Žatce bude mít nové lavice pro návštěvníky. Vyrábějí je odsouzení muži v truhlářské dílně v nedaleké věznici Nové Sedlo.

O památku v Čeradicích pečuje obec. Věznice podobným způsobem spolupracuje i s dalšími obcemi v okolí.

Truhlářskou dílnu mohla věznice zřídit díky podpoře z fondu Evropské unie. 6 odsouzených mužů vyrábí lavice s ornamenty už přibližně půl roku.

Lavice do kaple v Čeradicích

„Nejtěžší bylo slepit si fošny a udělat si z nich spárovky. Složité také bylo vyfrézovat ty ornamenty do těch čel a kompletně to broušení, to je nejdůležitější. Jsem rád, že tu můžu pracovat. Celý život jsem dělal špatné věci, teď dělám něco, co je k užitku,“ konstatuje pan Robert.

Ve věznici je v současnosti kolem 400 vězňů. Zájmová a pracovní činnost jsou pro ně důležité.

„Je to pro ně možnost vytvořit něco hodnotného. Někteří z nich ve svém životě nic podobného nevykonali, a toto je pro ně možnost, jak ukázat, že mají potenciál,“ konstatuje ředitel Věznice Nové Sedlo Miroslav Špalek a pokračuje: „Nemáme tu jen tohle, ale i jazykové nebo sportovní kroužky, a tak podobně.“

Čeradice zaplatili za nové lavice jen kolem 30 tisíc korun – platila totiž pouze za nákup materiálu. Práci vykonají odsouzení bezplatně.

Kaple v Čeradicích

„S věznicí už jsme spolupracovali – vyráběli nám betlém i venkovní knihovnu. Každý rok je využíváme, tak jsem to zkusila. A jsme hodně rádi – je to opravdu originál, pěkná práce,“ dodává nezávislá starostka Čeradic Vladimíra Chybová.

V polovině června čeká nové lavice v čeradické kapli vítání občánků, poté je tam naplánovaný i jeden svatební obřad.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související