Vězni a zaměstnanci z Bělušic u Bečova na Mostecku vybudovali okrasnou zahradu pro návštěvy

25. květen 2018 11:40

Okrasnou zahradu ve věznici vybudovali odsouzení společně s vychovateli. Po Jiřicích na Nymbursku jde o druhou podobnou zahradu v Česku. Budou ji využívat především návštěvy vězňů. Odsouzení tam ale také můžou včelařit, zahradničit nebo se zúčastnit různých terapií.

„Pro mě ta zahrada znamená nějaký výsledek mé práce. Na tomhle projektu jsem se podílel 2 roky, udělali jsme tady s klukama dost práce,“ říká 38 letý Martin, který si v Bělušicích odpykává 6 letý trest.

„Mám rodinu, mám manželku, mám 4 nezletilé děti, mám rodiče, všichni tu za mnou byli několikrát, určitě se jim to líbilo, hlavně to, že viděli ty výsledky. Tady se na návštěvy nechodí v těch mundúrech, co ve věznici běžně chodíme. Oblékneme se do civilu a i pro děti je to takové jiné, když nevypadáme odlišně, když jsme všichni stejně oblečení,“ popisuje Martin.

Na vzniku zahrady se podílel i 54 letý Aleš, který ve věznici pracuje jako zahradník: „Máme velkou radost, že jsme udělali kus hodně velký práce, jsme na to pyšní a jsme přesvědčení, že ten život venku už pro nás bude asi úplně něco jiného. Už se těšíme, až nás pustí z věznice domů.“

Zahradu tvoří velký prostor s okrasnými dřevinami, dvěma jezírky zázemím pro sezení venku i hrací prvky pro děti. Při špatném počasí si návštěvy mohou posedět v zastřešeném domě Islandského stylu, který vznikl z bývalého vepřína.

Na zahradě se začalo pracovat v roce 2005. „Z původní budovy vepřína postupně vznikalo kynologické cvičiště a následně začala převažovat myšlenka okrasné zahrady,“ vysvětluje ředitel věznice Roman Lišák. „Zaměstnanci oddělení výkonu trestu se sem chodili nějakým způsobem seberealizovat s odsouzenými a v podstatě z této myšlenky právě od těchto lidí vznikl tento projekt. Dá se říct, že tady je odvedeno zhruba 7000 hodin a ušetřilo to daňovým poplatníkům přes 3 miliony korun,“ dodává Roman Lišák.

 Zahrada by měla pomoci hlavně dětem překonat nepříjemné pocity z návštěvy věznice. „Naše zkušenost je taková, že děti které sem chodí za svými rodiči, otci, zažívaly nepěkné chvíle, chodí mezi mříže, chodí do prostředí, které je obecně nepříjemné, negativní,“ doplňuje generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal. „Proto se zaměstnanci místní věznice rozhodli s tím něco udělat a s pomocí práce odsouzených vystavěli tuto krásnou okrasnou zahradu.“

 Kromě návštěv můžou odsouzení zahradu využívat také k dalším aktivitám. „Máme tam klub včelařů, takže včelařství, potom zahrádkářství, užitkovou zahradu a pak jsou tady ještě terapie pro specializované oddělení,“ vysvětluje vězeňský pedagog Luboš Marek.

 Věznice hodlá na zahradě stále pracovat, aby se dala využívat i v zimě.

autoři: Tomáš Kopecký , Redakce ČRo Sever
Spustit audio